Xavier Ramis Otazua

Portaveu del PSIB-PSOE a l’ Ajuntament d’ Inca

Els Bous de Costitx.

xramis | 18 Octubre, 2008 20:56

És evident que la solució fàcil i oportuna per defensar el vot en contra per tornar els Bous de Costitx a Mallorca, hauria d’haver estat no dir res o més encara, posicionar-me en contra de la postura del meu partit; no obstant la naturalesa humana ens, fa a vegades agafar el camí més difícil que és el de mantenir els nostres principis.

És clar que com a mallorquí m’agradaria que els Bous tornassin a Mallorca, com també m’agradaria que “la Dama de Ibiza” tornàs a Eivissa o les més de 300 obres d’art procedents de les Illes Balears que es troben fora de les illes, i algunes fins i tot d’Espanya tornassin a la nostra Comunitat; és més, precisament, aquest estiu, estava preparant una proposta amb una motivació semblant a la presentada pel senador de les Illes Balears, senyor Pere Sampol, però amb arguments i formes diferents.

Quins motius justifiquen idò aquest vot en contra d’uns principis tan bàsics i primaris que impedeixen que els ciutadans de Costitx puguin gaudir del Bous:

  

1r.- En primer lloc és necessari saber perquè els Bous són al Museo Arqueológico Nacional i no a Costitx. La història és clara en aquest sentit. Va ser l’any 1895 quan l'amo de Son Corró va desmuntar les restes d’un santuari per poder-hi llaurar damunt i va trobar els tres caps de bou i els va posar a la venda per 3.500 pessetes. Els socis de la Societat Arqueològica Lul·liana es varen interessar per aquesta troballa, feren els plànols del jaciment, fotografiaren els caps de bou i després publicaren la notícia al butlletí de la Societat Arqueològica Lul·liana; malgrat el seu interès, no aconseguiren reunir la quantitat demanada; tampoc una subscripció popular ho va aconseguir. Per aquell temps vivia a Palma un antiquari francès anomenat Pierre Paris, el qual els volia comprar i dur-los a França.

Gabriel Llabrés, catedràtic d'Institut i president de la SAL, després d'intentar sense èxit, que fossin comprats per la Diputació, es va posar en contacte amb José Ramón Mélida, director aleshores del Museo Arqueológico Nacional, que havia estudiat amb ell a l'Escola Diplomàtica i va sol·licitar la seva adquisició per no perdre aquestes peces del nostre patrimoni, sense massa èxit, perquè el Museu no disposava d’aquesta quantitat; no obstant això, el director del museu va sol·licitar al seu amic Gabriel Llabrés imatges dels bous. Quan les va tenir, les va emmarcar i les va exposar al museu aprofitant la visita de la Reina Maria Cristina.

La Reina, sorpresa, es va interessar d’immediat per aquells objectes i el director li va explicar la importat troballa arqueològica feta a Mallorca, així com, la impossibilitat de la seva adquisició, alhora que la informava de la més que segura venda a un ciutadà francès, fet que provocaria la pèrdua irremeiable d’unes obres úniques i irreemplaçables. Finalment, aquella estratègia va tenir l’èxit desitjat i la Reina Maria Cristina va ordenar l'adquisició que fou executada per Cànoves del Castillo. Aquesta és la veritable història, i no altra, de com els Bous trobats a Costitx avui són al Museo Arqueológico Nacional.

 

2n..- Actualment, el patrimoni arqueològic de les Illes Balears que es troba fora de les nostres illes és molt important, no tan sols en qualitat sinó també en quantitat. Així avui podem contemplar peces arqueològiques de les Illes a Nova York, Boston i a altres museus de la resta del món, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Arts decoratives de Barcelona, col·lecció de la Diputació de València,  El Ferrol i, com no, a l’esmentat Museo Arqueológico Nacional de Madrid. Precisament, i ho dic per a aquells que els agrada l’Arqueologia, el museu madrileny està tancat per unes obres de reforma que duraran més de dos anys, tot i que, s’ha habilitat una exposició temporal realment fantàstica que mostra el millor d’aquest museu. Va ser per a mi una agradable sorpresa trobar en aquesta mostra temporal  cinc obres de la nostra Comunitat, i que alguns que fan d’abanderats obliden, la “Dama” d’Eivissa, dos escalpels de la ciutat romana de Pollentia i dos dels Bous trobats a Costitx (el tercer és a un exposició temporal a Mèxic), deixant constància del patrimoni cultural de les Balears.

 

3r..- En tercer lloc, cal recordar que si aquesta proposta es va aprovar, no va ser perquè justament els veïnats de Costitx ho reclamassin, ni tampoc perquè el senador designat pel Parlament Balear hagi convençut a la resta, ni perquè els partits nacionalistes hagin pensat que és una porta oberta per a futures reclamacions, sinó pel vot a favor del partit que es va oposar amb manifestacions de tot color en contra de la tornada dels papers de Salamanca espoliats (no comprats) a Catalunya durant la dictadura franquista. Una devolució en tota llei, al lloc d’on mai havien d’haver sortit i on varen tornar gràcies a la voluntat del govern socialista; això sí que és oportunisme i incongruència.

 

4t.- La proposta aprovada no suposa en cap cas que els Bous puguin ser cedits a Mallorca, no ens enganyem, sinó que dificulta encara més, les negociacions que en tot cas s’haurien de fer entre el Govern de la nostra Comunitat i el vertader propietari que no es altre que el Museo Arqueológico Nacional.  

 

5è.- La proposta que pareix d’un lògica total, demostra més aviat una ignorància i una gran manca de sensibilitat (per no dir mala fe), en els fonaments que varen originar la creació dels museus per tal que els ciutadans poguessin gaudir de l’art i del patrimoni. Amb aquesta proposta ens podríem plantejar anar a qualsevol museu del món, començant pel Museo Arqueológico Nacional, al mateix Museo del Prado, aturar-nos davant cada obra, i oblidant el valor artístic ens poséssim a posar adjectius: català, andalús, francès, grec, egipci, mallorquí, etc. I com a primera mesura tornàssim totes aquestes obres d’art al se lloc d’origen i com segona féssim el mateix amb els museus de la Comunitat cap a Alcúdia, cap a Inca, a Campos i això sinó ve l’antic propietari i ho reclama per a ca seva.

 

6è.- Puc seguir posant arguments però és més senzill recapitular conceptes ja que, els Bous de Costitx contràriament al que qualcú vol intentar  fer creure, no varen ser espoliats, sinó que fa poc més de cent anys varen ser venuts per un mallorquí i va ser gràcies a un altre mallorquí, al director d’un museu i al desig d’una reina, que els Bous encara siguin a un museu espanyol; no puc ni vull compartir cap idea que suposi  desmuntar, per motius injustificables,  ni espoliar cap museu, és més, crec que és un fet fruit de la ignorància o del fanatisme, i finalment no compartesc que la millor manera per aconseguir un determinat propòsit sigui suplantar les funcions del govern que ens representa i pretendre imposar-li una decisió poc meditada i argumentada; sinó és per partidisme i un gest cap a la galeria.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb